haahka_nikol

Aurajoen haahkat uusille omistajille

Turun Aurajoessa vuosia kelluneet haahkaveistokset palaavat tutuille paikoilleen ensi vuonna. Haahkojen kevätmuuton pelastajiksi on ryhtymässä ryhmä turkulaisia yrittäjiä.

Veistosten isä, kaarinalainen kuvataiteilija Reima Nurmikko päätti laittaa haahkat myyntiin, sillä veistosten vesillelaskun ja -noston sekä huollon ja talvisäilytyksen hoitanut Ilpoisten Lions Club ei tulevina vuosina enää jatka tässä tehtävässä. Myynnin hoiti taideverkkokauppa Taiko. –Veistosten uudet omistajat lupaavat palauttaa linnut Aurajokeen keväällä, mikäli lupa kaupungilta heltiää. Tämä osoittaa, että yritykset ovat nykyisin valmiita kantamaan vastuuta myös ihmisten elinympäristön ja kaupunkikulttuurin puolesta, iloitsee Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman.

Yksi Aurajoen haahkojen uusista omistajista on turkulainen Kiinteistökartio Oy. Kaksi muuta mukaan tulevaa haahkojen suojelijaa julkistetaan myöhemmin.

Haahkat kuuluvat Aurajokeen

Kiinteistökartion toimitusjohtaja Niko Lappalainen sanoo, että haahkaveistosten pelastaminen oli itsestään selvää. – Haahkat kuuluvat Aurajokeen. Yksi linnuista talvehtinee Kiinteistökartion pihassa ja pitää samalla seuraa naapurifirman terassiankalle. Jättihaahka sopii mitä parhaimmin juhlistamaan pian 75-vuotta täyttävää yritystämme.

Lappalaisen mukaan Haahkojen kevätmuutosta Aurajokeen tulee jatkossa spektaakkeli. – Kerromme lisää, kunhan joki jäästä keväällä vapautuu. Nyt toivotamme haahkoille mukavaa talvea, Lappalainen sanoo.

Haahkat Aurajoessa jo vuodesta 2011

Haahkat ovat majailleet Aurajoessa vuodesta 2011, jolloin Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Lasikuidusta valmistetuista haahkat ovat tuttu näky Turun jokirannassa. Luonto ja erityisesti linnut ovat lähellä haahkojen luojan Reima Nurmikon taiteilijasydäntä. Nurmikko lahjoittaa osan veistosten tuotosta Suomen Luonnonsuojeluliitolle. – Meidän vastuullamme on huolehtia yhteisestä luonnostamme ja ympäristöstämme, hän sanoo. On hienoa, että löytyy tahoja, jotka haluavat vaalia perinteitä ja samalla ilahduttaa joenrannassa liikkuvia. Näen tämän myös kannanottona luonnon puolesta.

Kuvateksti:  Kiinteistökartion toimitusjohtaja Niko Lappalainen on yksi haahkaveistosten pelastajista.

Muita uutisia

Kiinteistökartio - kahdeksan vuosikymmentä osaamista