kiinteistokartio_muraali

Jokikadun muraali on maisema kahden sillan välissä

Turun Jokikadulle, aivan Tuomaansillan kupeeseen, on tehty uusi muraali, eli seinämaalaus. Tyyli on helppo tunnistaa – muraalin tekijä on yksi Suomen johtavista maalareista, Jukka Hakanen. Hänen tunnetuimpia töitään ovat todennäköisesti Helsingin Arabian katumaisema, Ouluun yhteistyössä Tikkurilan kanssa tehty teos sekä sittemmin puretun rakennuksen seinässä ollut musta ”Turun Joutsen”.

Muotoilusta muraalimaalariksi

Hakanen innostui piirtämisestä ja maalaamisesta jo lapsena. Vuosituhannen vaihteessa heräsi kiinnostus hip-hop-kulttuuriin, jonka myötä mukaan tulivat spraymaalaus ja graffititaide. Viimeiset kuusi vuotta Hakanen on erikoistunut suuriin seinämaalauksiin.

Koulutukseltaan Hakanen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut muotoilija. Koulutus on auttanut häntä myös muraalien suunnittelussa ja toteutuksessa. Nykyään kokemuksen tuoma hahmotuskyky mahdollistaa kuvien piirtämisen lähes suoraan suunnitelmasta.

Kiinteistökartion ja Jokikadun historiaa

Jokikadun muraali ei ole tyypilliseen tapaan rakennuksen seinässä, vaan se on maalattu talon sivustalta löytyvään vanhaan tukimuuriin. Alkusysäys maalaukselle tuli kiinteistön omistavan Kiinteistökartion puolelta.

–Projekti sai alkunsa, kun Kiinteistökartion Riku Lappalainen otti yhteyttä ja kysyi mahdollisuutta tehdä yhteistyötä, Hakanen kertoo maalausta esittelevällä videolla.

Muraalin aiheeksi Kiinteistökartio toivoi kuvia rakennuksen historiasta, lähiseudusta, ja yhtiön vanhasta kuorma-autosta – sekä hiukan yllättäen eläinhahmon. Eläimet ovat Hakasen teoksissa usein toistuva elementti, joten on luontevaa, että sellainen saatiin tähänkin maalaukseen.

Kettu kuvassa

Jokikadun muraalia Hakanen lähti suunnittelemaan sen sijaintipaikan pohjalta.

–Jokikadun kiinteistö sijaitsee Aurajoen rannassa kahden sillan välissä, joten tein ensin sillat muurin päätyihin ja sovitin kaiken muun niiden väliin, hän kertoo.

Maalaukseen on saatu mukaan kiinteistön historiaa niin Pyrkijän polkupyöräverstaana kuin viinatehtaanakin. Lisäksi siitä löytyy vahvoja viittauksia rakennustoimialaan sekä yllämainittu Kiinteistökartion auto. Ja auton lavalta kurkistaa Hakalan käyntikortti – hymyilevä lätsäpäinen kettu.

Klikkaa ja katso video muraalin maalaamisesta Youtube-kanavaltamme

Kiinteistökartion Jokikadun muraalimuuri löytyy talon Tuomaansillan puoleisesta päädystä.

Muita uutisia

Kiinteistökartio - kahdeksan vuosikymmentä osaamista